Steak na pepři

Steak na pepři

Hlavní chod

  • 4

    Počet osob

  • Nákladné

    Cena

  • Náročné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 4 x 150g filet mignon nebo steak z vysokého roštěnce
  • 1/3 šálku přepuštěného másla nebo oleje
  • 1/4 šálku hovězího vývaru
  • 2 najemno nasekané šalotky
  • 2 lžíce rozdrceného černého pepře
  • 3 lžíce bílého vína
  • 1/4 šálku brandy
  • snítky petrželky na ozdobení

Postup

Steaky osolte.

V nízké pánvi dostatečně velké na čtyři steaky rozpalte přepuštěné máslo nebo olej, dokud se z tuku nezačne kouřit.

Steaky vložte do pánve a osmahněte je z každé strany. Pokud steaky chcete medium rare, smažte 3-4 minuty, pokud chcete medium, tak o něco déle.

Pak je vyjměte z pánve, přikryjte alobalem, aby zůstaly v teple, a odložte stranou.

Pokud chcete, aby byly steaky propečené (tedy well-done), opékejte je z každé strany asi 3 minuty, pak je vložte do zapékací formy a asi 8-10 minut je pečte při teplotě 200°C.

Vyjměte z trouby a přikryjte alobalem.

Nalijte vývar do středně velkého hrnce a vařte, dokud se jeho objem nezmenší na 1/2 šálku.

Do pánve přidejte šalotku a nechejte ji mírně osmahnout, asi 3-4 minuty, pak přidejte kuličky pepře.

Přilijte víno a polovinu brandy, promíchejte vařečkou a odškrábněte ze dna připečenou šťávu z masa, nechejte asi 1 minutu vřít, dokud se konzistence nezačne podobat sirupu.

Vmíchejte zredukovaný vývar a přiveďte k varu. Vařte omáčku asi 7 minut, nebo dokud se konzistence opět nepodobá sirupu, a pak přilijte zbytek brandy.

Vraťte steaky na 3-4 minuty do omáčky a nechejte je znovu ohřát, aniž by však omáčka začala vřít.

Podávejte na jednotlivých předehřátých talířích nebo na větší servírovací míse.

Ozdobte petrželkou a podávejte s hranolky nebo pečenými brambory.

Produkty Tefal pro přípravu tohoto receptu
  • Talent Pro
    Talent Pro

    Pro labužníky, kterí se rádi oddávají požitkům při vaření a vyhledávají výjimečnou kvalitu

    zobrazit více
  • Ovation
    Ovation

    Inovativní nápad od Tefalu. Hrnce i poklice dokonale zapadjí do sebe a šetří až 50% místa*

    zobrazit více
  • Ingenio Expertise
    Ingenio Expertise

    Intensive cooking made simple and safe in a click! 

    zobrazit více