Rizoto s krevetami

Rizoto s krevetami

Hlavní chod

  • 4

    Počet osob

  • Nákladné

    Cena

  • Střední

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 200g rýže arborio nebo carnaroli
  • 20 krevet (nebo garnátů)
  • 50 g parmazánu
  • 100 g sýru mascarpone (nebo jiného smetanového sýru)
  • 10 cl suchého bílého vína
  • 5 cl olivového oleje
  • 1 l krevetového vývaru (lze použít i zeleninový)
  • 75 g šalotky
  • několik snítek koriandru
  • sůl a pepř

Postup

Oloupejte šalotky a nasekejte je najemno. Nasekejte také pár lístků koriandru. Krevety oloupejte. Rozkrájejte je na 3 díly (kromě 8 krevet, které použijete na ozdobení pokrmu).

V hrnci zahřejte vývar. Ve woku rozpalte olej a na něm opečte krevety (vcelku i pokrájené). Vyjměte.

Na stejné pánvi pak osmahněte šalotku. Nechte ji zesklovatět; neměla by příliš zhnědnout. Přidejte rýži. Důkladně promíchejte a opékejte, dokud nebude rýže průsvitná.

Přidejte bílé víno. Zamíchejte a přitom seškrabte připečenou šťávu ze stěn hrnce; nechte tekutinu vyvařit. Po naběračkách přilévejte vývar a neustále míchejte. V momentě, kdy je rýže uvařená, přidejte smetanu, koriandr a pokrájené krevety.

Promíchejte. Posypte strouhaným parmazánem. Nakonec dozdobte celými krevetami. Zakryjte pokličkou a před podáváním nechte 3 minuty odstát.