Rizoto s hříbkovou směsí

Rizoto s hříbkovou směsí

Hlavní chod

  • 4

    Počet osob

  • Průměrné

    Cena

  • Střední

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 1 l (4 šálky) kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 125 ml (1/2 šálku) suchého bílého vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 80 g másla, rozkrájeného
  • 1 cibule rozkrojená na poloviny, nasekaná najemno
  • 100 g hnědých žampionů, nakrájených na plátky
  • 100 g menších žampionů, nakrájených na čtvrtiny
  • 440 g (2 šálky) rýže arborio
  • 80 g hub enoki se zaříznutými konci
  • 20 g (1/4 šálku) najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 šálku nahrubo nasekané čerstvé petrželky
  • špetka soli
  • hobliny parmazánu na ozdobení
  • 125ml (1/2 šálku) olivového oleje
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 1/3 šálku nasekané
  • čerstvé šalvěje
  • 2 čajové lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
  • Špetka šafránu

Postup

Připravte si olej ochucený česnekem, citronem a šalvějí: olej pomalu při nízké teplotě rozehřejte ve středně velké pánvi s nepřilnavým povrchem. Přidejte česnek a restujte asi 30 vteřin, nebo dokud se nezačne uvolňovat aroma. Odstavte ze sporáku. Přidejte šalvěj, citronovou kůru a šafrán. Promíchejte a dejte stranou.

V hrnci smíchejte vývar a víno a na středně vysokou teplotu přiveďte k varu. Snižte teplotu a udržujte při mírném varu.

Při středně vysoké teplotě ohřejte v hrnci s těžkým dnem olej a máslo. Přidejte cibuli a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte hnědé i bílé žampiony a za stálého míchání restujte asi 3 minuty, nebo dokud houby nezměknou.

Přidejte rýži a za stálého míchání vařte asi 2 minuty, nebo dokud zrnka rýže nezesklovatí. Do hrnce s rýží přidejte naběračku (asi 125 ml / 1/2 šálku) směsi vývaru a vína a míchejte vařečkou, dokud se všechna tekutina nevstřebá. Dál postupně přidávejte po naběračkách vývar a neustále míchejte. Vždy počkejte, až se tekutina vstřebá, než přilijete další naběračku vývaru. Vařte, dokud rýže není uvařená a rizoto není krémové (bude to trvat asi 25 minut).

Přidejte houby enoki a za stálého míchání vařte další 3 minuty, nebo dokud nezměknou. Odstavte z ohně. Vmíchejte parmazán a petrželku. Ochutnejte, případně přidejte sůl.

Rozdělte rizoto do jednotlivých servírovacích misek. Přelijte ochuceným olejem a posypte hoblinami parmazánu.

Produkty Tefal pro přípravu tohoto receptu
  • Talent Pro
    Talent Pro

    Pro labužníky, kterí se rádi oddávají požitkům při vaření a vyhledávají výjimečnou kvalitu

    zobrazit více
  • Ovation
    Ovation

    Inovativní nápad od Tefalu. Hrnce i poklice dokonale zapadjí do sebe a šetří až 50% místa*

    zobrazit více