Palačinky

Palačinky

Dezert

  • 4

    Počet osob

  • Levné

    Cena

  • Snadné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • Z dávky připravíte asi deset 18 cm palačinek
  • 110 g mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce (středně velká)
  • 250 ml mléka
  • 15 g rozpuštěného másla.

Postup

Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed vytvarujte důlek a nalijte do něj vejce s polovinou mléka.

Našlehejte pomocí šlehače nebo vařečky. Postupně přidávejte zbytek mléka a rozpuštěné máslo, mezitím dál šlehejte, aby se konzistence podobala řidší nízkotučné smetaně.

Až přidáte všechnu tekutinu, šlehejte, dokud nezmizí všechny žmolky. Případně můžete k vytvoření těsta použít elektrický šlehač nebo kuchyňský robot. Přelijte těsto do nádoby se zobáčkem, usnadní to odlévání těsta do pánve. Než začnete smažit první palačinku, nalijte do pánve ½ lžičky oleje.

Do pánve není třeba přidávat další olej, dokud se neusmaží čtvrtá nebo pátá palačinka. Položte pánev na palačinky Tefal Thermo spot na sporák zapnutý na středně vysokou teplotu. Technologie Tefal Thermo spot odhadne, kdy je pánev dostatečně horká, a speciální materiál citlivý na teplotu změnou barvy oznámí, že je pánev připravena ke smažení.

Při přípravě každé palačinky nalijte do pánve dostatek těsta a pánví otáčejte ve směru hodinových ručiček a přitom ji mírně natáčejte, až je tenkou vrstvou těsta pokryté celé dno. Jakmile se na povrchu palačinky začnou objevovat bubliny a palačinka začne tuhnout, odstavte pánev ze sporáku a zatřeste jí, aby se palačinka odlepila ode dna.

Smažte, dokud palačinka není z jedné strany zlatavě hnědá. Trik obracení palačinek spočívá v tom, že prudce škubnete směrem vpřed, aby se palačinka uvolnila a pak rychlým pohybem zápěstí hodíte palačinku nahoru, od sebe pryč a zpátky. Pak by palačinka měla přistát zpátky v pánvi neusmaženou stranou dolů.

Pokud se na obracení palačinek ve vzduchu necítíte, vsuňte obracečku s nepřilnavým povrchem pod palačinku a otočte ji.

Osmažte otočenou stranu dozlatova a pak palačinku vyklopte na talíř. Podávejte klasicky s citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Další možnosti podávání jsou jahodová omáčka, nakrájené banány a čokoládová omáčka, náplň do tuňákového sendviče nebo jahody a šlehačka ve spreji.