Mramorovaný kávový piškot

Mramorovaný kávový piškot

Dezert

  • 6

    Počet osob

  • Levné

    Cena

  • Náročné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 100 g měkkého margarínu nebo másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce (rozšlehaná)
  • 100 g mouky (prosité)
  • 1 lžička (5 ml) kávového extraktu
  • několik kapek vanilkového extraktu

Postup

Vymažte nádobu na pudink o objemu 1,2 litru.

Do hrnce vložte trojnožku.

Našlehejte tuk a cukr tak, aby směs byla lehká a nadýchaná.

Po troškách přidávejte našlehané vejce, po každém přidání směs znovu našlehejte. Všlehejte mouku.

Přemístěte polovinu směsi do jiné mísy a vmíchejte kávový extrakt.

Do druhé mísy přidejte vanilkový extrakt.

Do nádoby střídavě lijte směs s vanilkou a směs s kávou.

Zakryjte dvojitou vrstvou pečicího papíru potřeného tukem a uprostřed přehnutého, aby se těsto mohlo zvednout.

Stáhněte provázkem.

Do hrnce nalijte 1,2 litru vody a 1 lžící (15 ml) citronové šťávy, pokud bydlíte v oblasti s tvrdou vodou.

Vložte nádobu na přípravu pudinku do košíku a ten položte na trojnožku.

Volič tlaku nastavte do polohy vypouštění páry, zavřete pokličku a 15 minut pudink vařte v páře. Pak zvolte hodnotu tlaku 1, nechejte natlakovat a vařte 50 minut.

Odstavte hrnec ze sporáku a nechejte ho zchladnout na pokojovou teplotu, aniž byste měnili nastavení hodnoty tlaku.

Jakmile ukazatel tlaku klesne, zvedněte pokličku.

Pudink vyklopte a podávejte s vaječným krémem nebo smetanou.