Hrušky na červeném víně

Hrušky na červeném víně

Dezert

  • 4

    Počet osob

  • Průměrné

    Cena

  • Náročné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 4 hrušky (ne příliš zralé)
  • 50 g krupicového cukru
  • 250 ml červeného vína
  • 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
  • 2,5 cm dlouhý kousek skořice nebo 1/2 lžičky (2,5 ml) mleté skořice
  • 25 g pražených mandlových lupínků

Postup

Hrušky oloupejte, nechejte je však vcelku a neodkrajujte z nich stopku.

Vyjměte trojnožku a postavte hrušky nastojato na dno hrnce. (Půjde to lépe, když spodní část hrušky seříznete, aby byla rovná).

Poprašte cukrem.

Přilijte červené víno s citronovou šťávou a skořicí.

Přikryjte pokličkou a nechejte natlakovat.

Vařte pomalu po dobu asi 10 minut. Přesný čas záleží na velikosti a zralosti hrušek.

Pomalu vypusťte páru.

Hrušky vyjměte z pánve a nastojato je postavte na dezertní talířky.

Vyjměte tyčinku skořice.

Šťávu dál vařte, dokud se její objem nezredukuje na polovinu a konzistence nezačne připomínat sirup.

Omáčkou z červeného vína hrušky přelijte.

Posypte mandlemi a podávejte se šlehačkou.