Hruškový dezert s karamelovou polevou

Hruškový dezert s karamelovou polevou

Dezert

  • 4

    Počet osob

  • Průměrné

    Cena

  • Náročné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 4 hrušky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 4 vejce
  • 200 g krystalového cukru
  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 500 ml tučné smetany
  • 4 zapékací formy typu ramekin

Postup

Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny a odstraňte z nich jádřince.

Vlijte citronovou šťávu do otevřeného hrnce, přidejte hrušky. Vařte po dobu 3 minut.

Hrušky vyjměte.

V míse našlehejte vejce s cukrem.

V hrnci ohřejte mléko, aby bylo vlažné.

Všlehejte do vajec s cukrem. Hrušky nakrájejte na drobné kostky, ponechte si několik plátků na ozdobení.

Vložte je do 4 zapékacích forem nebo misek typu ramekin.

Přelijte vaječnou směsí.

Do tlakového hrnce nalijte 1500 ml vody. Na dno hrnce položte trojnožku. Vložte zapékací misky do košíku a ten položte do hrnce na trojnožku.

Nastavte úroveň tlaku 1. Zajistěte pokličkou a nechejte natlakovat.

Vařte po dobu 10 minut.

Odstavte hrnec ze sporáku a nechejte ho zchladnout na pokojovou teplotu, aniž byste měnili nastavení hodnoty tlaku.

Jakmile ukazatel tlaku klesne, zvedněte pokličku. Mezitím si připravte karamelovou polevu.

V hrnci bez míchání rozpouštějte cukr, dokud nevznikne karamel.

Odstavte ze sporáku a za stálého míchání pomalu přidávejte po lžičkách smetanu.

Vraťte hrnec na sporák a přiveďte k varu.

Nechte zchladnout.

Vyklopte dezert na talířek.

Přelijte karamelovou polevou.

Ozdobte několika plátky hrušky.