Hovězí maso na smetaně (Svíčková)

Hovězí maso na smetaně (Svíčková)

Hlavní chod

  • 4

    Počet osob

  • Nákladné

    Cena

  • Náročné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

  • 10H00

    recipe.details.time.rest

Potraviny

  • 1 kg hovězí zadní
  • 100g slanina
  • 5ks nové koření
  • 150g mrkev
  • 150g celer
  • 150g petržel
  • 1 větší cibule
  • 4 bobkový list
  • 3 lžíce ocet
  • 6 celý pepř
  • 15 g cukr
  • 100 g máslo
  • 10 cl olej
  • 3 pol. lž. plnotučná hořčice
  • 250 ml smetana na vaření
  • 1 citron
  • nakládané brusinky
  • hovězí vývar

Postup

Večer předem nakrájejte kořenovou zeleninu na větší kousky s očistěnou cibuli, rozkrojenou na čtvrtky vložte do robotu s hnětacím/sekacím nožem, zpracujte na malé kousky rychlost 11, 10 - 15 s.

Vyjměte zeleninu, vložte míchací nástavec a rozpusťte máslo, rychlost 5, 80°C, 3 min.

Maso rozčtvrťte, prošpikujte slaninou a vložte do větší misky. Zasypte zeleninou, zalejte máslem a přikryté potravinářskou fólií nechte přes noc v chladu.

Druhý den do nádoby vložte míchací nástavec, vsypte zeleninu s máslem, nastavte rychlost 3, 110 °C, 12 min a restujte 5 minut. Když směs začne hnědnout, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat 7 min.

Přidejte hořčici, ocet a zalijte vývarem. Vložte koření, nejlépe v plátěném sáčku. Zvolte program Pomalé vaření P2, 95°C, 35 min, se zátkou v pozici pára Mini. Než se základ začne vařit opečeme maso ze všech stran v pánvi na oleji. Po uplynutí 15 minut programu vložíme maso do nádoby přístroje a dusíme 20 min nebo dokud není maso měkké.

Maso vyjměte na talíř, vyberte koření. Do nádoby přilijte smetanu a nechte krátce přejít varem, dochuťte. Vložte sekací nůž ultrablade a rozmixujte do hladka rychlost 12, 30 s, dochuťte.

Plátek masa přelitý omáčkou podávejte s houskovým knedlíkem a ozdobte citronem a brusinkami.

TIP: Omáčka by měla být husté konzistence, pokud je řídká, přihustíme jíškou (orestovaná hl. mouka s olejem) a je-li moc hustá, zředíme vývarem, ale vše musíme dobře provařit.