Houbová paštika

Houbová paštika

Příloha

  • 5

    Počet osob

  • Průměrné

    Cena

  • Velmi snadné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 300 g plochých hub (ideálně žampiony polní)
  • 1 lžíce (15 ml) olivového oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • 1 šalotka (nasekaná)
  • 1 rozdrcený stroužek česneku (lze vynechat)
  • 1 lžíce (15 ml) čerstvě nasekané petrželky
  • 3 celá vejce (našlehaná)
  • 150 ml smetany
  • 150 ml mléka
  • sůl a pepř
  • 4 nebo 5 zapékacích forem typu ramekin nebo 6 zapékacích mističek, které se vejdou do košíku tlakového hrnce

Postup

Houby nasekejte na malé kostičky. V otevřeném hrnci rozehřejte olivový olej. Asi 5 minut pomalu smažte houby s tymiánem.

Přidejte šalotku, česnek a nasekanou petrželku a dochuťte. Promíchejte. Vmíchejte vejce, smetanu a mléko.

Vymažte formy typu ramekin nebo zapékací formičky. Lžičkou je naplňte houbovou směsí. Na dno hrnce položte trojnožku. Do hrnce vlijte 750 ml vody. Vložte formičky do košíku a košík položte na trojnožku. Přikryjte starým žáruvzdorným talířem.

Nastavte úroveň tlaku 1. Zajistěte pokličkou a nechejte natlakovat. Vařte po dobu 15 minut. Odstavte hrnec ze sporáku a nechejte ho zchladnout na pokojovou teplotu, aniž byste měnili nastavení hodnoty tlaku. Jakmile ukazatel tlaku klesne, zvedněte pokličku. Nechejte formičky vychladnout a opatrně vyklopte.