Francouzská cibulová polévka

Francouzská cibulová polévka

Polévky

  • 4

    Počet osob

  • Levné

    Cena

  • Velmi snadné

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 4 cibule (najemno nasekané)
  • 40 g másla nebo margarínu
  • 50 g nastrouhaného sýra
  • 1,5 litru vody
  • sůl a pepř
  • 4 krajíce chleba
  • olej na smažení
  • 30 ml (2 lžíce) kukuřičné mouky

Postup

V pánvi restujte na tuku najemno nasekanou cibuli dozlatova. Odstavte ze sporáku a nechejte trochu vychladnout.

Přilijte 1,5 litru studené vody. Přidejte sůl a pepř. Nastavte úroveň tlaku 2. Zajistěte pokličkou a nechejte natlakovat. Vařte po dobu 5 minut.

Odstavte hrnec ze sporáku a nechejte ho zchladnout na pokojovou teplotu, aniž byste měnili nastavení hodnoty tlaku. Jakmile ukazatel tlaku klesne, zvedněte pokličku. Zahustěte 2 lžícemi (30 ml) kukuřičné mouky smíchané s trochou vody.

Směs vmíchejte do polévky a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Na pánvi osmahněte krajíce chleba dozlatova. Krajíce rozkrojte na čtvrtiny. Položte je na dno předehřáté polévkové mísy a zalijte polévkou.

Posypejte strouhaným sýrem a podávejte.