Opékaná husí játra s fíky a lískovými ořechy

Opékaná husí játra s fíky a lískovými ořechy

Předkrmy

  • 4

    Počet osob

  • Nákladné

    Cena

  • Střední

    Obtížnost

  • Doba přípravy

  • Doba vaření

Potraviny

  • 1 kousek velmi kvalitních čerstvých husích jater
  • 6 pěkných fíků
  • 25 g loupaných lískových ořechů
  • trocha mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce oleje
  • mořská sůl Fleur de sel a čerstvě drcený černý pepř

Postup

Kachní játra nakrájejte na 4 pěkné plátky o síle 2 cm. Opepřete a po obou stranách poprašte moukou. Vložte do mrazničky.

Fíky rozkrájejte napůl. Lískové ořechy nahrubo nasekejte a opražte je na pánvi; během pražení párkrát promíchejte. Dejte stranou.

V pánvi rozpalte olej. Na středním plameni opečte fíky dohněda, řeznou stranou dolů. Přidejte cukr, máslo a ořechy. Zatřeste pánví, aby se fíky obalily a nechte je zkaramelizovat. Fíky udržujte v teple (například v troubě). Pánev důkladně očistěte.

Rozpalte ji na středním plameni. Na pánvi opečte plátky kachních jater dohněda. Opékejte asi minutu, dokud nezískají zlatavou barvu. Obraťte. Opékejte další minutu. Vyjměte a odložte na ubrousek.

Na talíře rozdělte fíky. Pak přidejte plátky husích jater (bez vypečené šťávy). Posypte mořskou solí Fleur de sel.

Ihned podávejte s dobrým chlebem nebo opečenou brioškou.